Proširene vene - kako ih sprečiti na vreme?

Štampa

prosirene veneBolovi i otečeni zglobovi na nogama često su prvi znak da imate probleme sa venama. Ako pravovremeno počnete preventivno delovati, možete to sprečiti.

Morate li dugo sedeti ili stajati na nogama na radnom mestu ili kod kuće? Da li je vaša majka ili baka imala probleme sa proširenim venama? Tada bi trebali u svakom slučaju učiniti nešto za zdravlje svojih vena kako bi umanjili ili izbegli oboljenje. Svaka peta žena i svaki šesti muškarac stariji od 18 godina imaju probleme sa venama.

Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može postati varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To je zato jer stajanje i sedenje povećava pritisak u venama u donjem delu tela.

Šta podstiče  nastanak varikoznih vena?

  • Sve što ometa povrat venske krvi iz nogu, kao npr. uska odeća, dugotrajno sedenje ili gojaznost.
  • Sve sto utiče na opuštanje venskih stenki, npr. hormoni, alkohol i vrućina.
  • Sve što pogoršava ili onesposobljava rad mišićne pumpe, npr. dugotrajno sedenje ili stajanje, visoke pete ili paraliza.
  • Ako postoji genetska predispozicija
  • Trudnoća

 

Potpora za vene

Ako mnogo vremena provodite u avionu ili automobilu ili ako ste u drugom stanju, preventivnim čarapama možete pomoći venama. Ove čarape možete naći  u Medifitu, u raznim bojama i modernog dizajna, gde će Vam naše osoblje ukazati na princip oblačenja, i dati savete pri nošenju! Preventivne čarape za vene se mogu koristiti bez lekarskog recepta, a imaju kompresiju od 18-21 mmHg na skočnom zglobu. Veličina se određuje na osnovu broja cipela.

Pogledajte Čarape za vene.

Share
-->